Usulsüzlüğe işlem yok: Sandığı evine götüren seçmen hakkında suç duyurusu
İZMİR – 14 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin ardından birçok ihlal ve usulsüzlük gündeme geldi. İzmir’de Semra Günger isimli seçmen, içinde yalnızca Cumhurbaşkanlığı oy pusulasının bulunduğu zarfı sandığa attı, milletvekili de oy pusulasını “hatıra” olarak evine götürdü. Daha sonra oyveotesi.org üzerinden oy kullandığı sandık tutanaklarını kontrol eden Günger, sandıkta eksik oy olmadığını görünce elindeki oy pusulasıyla Karşıyaka İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu. Günger, İlçe Seçim Kurulu’na usulsüzlüğü anlatan bir dilekçe vererek yanıt istedi.
İLÇE SEÇİM KURULU CEZA DUYURUSU YAPTI
Karşıyaka İlçe Seçim Kurulu’ndan cevap yazısı almak için çağrılan ve oraya giden Günger, savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu öğrendi. Günger’e verilen raporda şu ifadelere yer verildi:
“298 sayılı Kanunun 137. maddesinde ‘Seçim kurulu başkan ve üyelerinden biri veya bu konuda yazılı eserlerden biri ile görevlendirilen kimse sandık kullanamaz’ deniliyor. seçmen listeleri, aday listeleri, seçim evrakı ve paketleri ile oy pusulaları, sandıklar, oy zarfları veya maddi ve mali araçlar. seçim araç ve gereçlerini süresinde yerine göndermez veya gönderilmesine mani olmaz veya teslim etmez veya teslim almazsa iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Semra Günger’in “Cezanın alt sınırı bir yıldır” şeklinde düzenlenen eylem kapsamında değerlendirilmesi gerektiği için Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesi gerekti. diğer memurlar.”
AYNI BOOSTER’DA DİKKAT ÇEKEN AYRINTI: CUMHURBAŞKANLIĞI OYU ALIMI KAYBOLDU
Söz konusu usulsüzlükle ilgili herhangi bir işlem yapılmazken, tutanaklarda bir detay daha dikkat çekti. Günger’in oy kullandığı Örnekköy Mahallesi’ndeki 2200 numaralı sandığa ait Cumhurbaşkanlığı Seçimi Sandık Sonuç Tutanağı’nda, içinde Cumhurbaşkanlığı oy pusulası olmayan zarfların sayısı bir olarak belirtildi. Milletvekili Genel Seçimi Sandık Sonuç Tutanağında milletvekili oy pusulası içermeyen zarf bulunmadığına dikkat çekildi.
‘TAM PARÇASI BELİRLENMİŞ BİR SİSTEM’
Wall gazetesine konuşan Günger, duruma tepki gösterdi. Günger, “Yazdıklarımı nasıl okuyup anladılar bilinmez ve savcılığa suç duyurusunda bulunarak sonlandırdılar. Hata da yok. Seçim kurulu tutanaklarına ıslak imzayla hiç bakmamış olmaları mümkündür. Karara imza atanlara ve dilekçemde yazanlara rağmen itirazım oradaymış gibi, Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuç Tutanağıymış gibi yaptılar. Hangi oy pusulalarını aldıklarını, hangi sandık sonuçlarına baktıklarını bilmiyorlar. En ince noktasına kadar batmış çürümüş bir sistem. Milletvekilliği seçimlerinde hiçbir partiye oy vermemiş olmam uygundur. Oyumu hak etmiyorlar. Bu topraklarda okuduğunu gerçekten anlayıp yorumlayamıyor musun diye merak ettiren tiplerden. Üstelik parti üyeleri bu yanlış karara çekince koymadan karara imza attı. En yetkili konumdakiler böyleyse, kimin doğru kararı vereceği ve bunun nasıl yapılması gerektiği artık bir muamma olmaktan çıkıyor. Her konuda kurumda olması gereken donanımda insani bir sıkıntı var” dedi.